Mari inventatori români: Dimitrie Leonida

Depre Dimitrie Leonida

S-a născut în anul 1883 în Fălticeni. Familia sa a fost foarte numeroasă, cu 11 copii. Fiind fiu de ofițer este nevoit încă de mic să migreze prin țară împreuna cu familia sa.  Astfel urmează școala primară la Galați și Buzău, apoi ajunge în București.  Urmează primele clase de liceu la „Sf. Sava”, apoi continuă la Gimnaziul „Mircea cel Bătrân” din Constanța și revine în București la liceul „Mihai Viteazu”. Face și studii în particular și trece cu succes toate examenele.

Pasiunea vizionarului

Pasiunea pentru tehnică se pare ca a venit din familie. Dimitrie este fratele Elisei Leonida Zamfirescu, considerată ca fiind prima femeie inginer din lume! Călăuzit fiind de această pasiune, Dimitrie dorește să devină inginer și studiază electricitatea la Politehnica din Charlottenburg.

Proiecte

În anul IV va concepe proiectul „Metropolitanului din București”, iar proiectul de diplomă va avea ca temă „Complexul hidroenergetic al Bistriţei lângă Bicaz”.  Sunt două teme de importanță foarte mare pentru România. Dimitrie este cel care a propus construirea unei rețele de metrou în București. Ideile sale privind hidrocentralele se vor concretiza în anul 1912, când a proiectat centrala termoelectrică de la Grozăvești, iar în anul 1914 a proiectat Centrala de la Botoșani. Barajul de la Bistrița se va construi de asemenea între 1950 și 1960, fiind inspirat din proiectul său de diplomă.

Începand cu anul 1908 s-a ocupat de verificarea instalațiilor electrice noi și de rețeaua de distribuție a energiei electrice  în București. Tot el a proiectat  lucrările de construire a centralei termoelectrice Grozăveşti. Generează ideea pentru un proiect privind un canal navigabil Argeș – București – Dunăre, cu port la București și centrale hidroelectrice în jurul Bucureștiului.

Școala de electricieni și mecanici

În anul 1908 Dimitrie Leonida a înființat prima „Școală de Electricieni și Mecanici din România”, care va funcționa peste 45 de ani. A fost o sursa neprețuita de pregătire a specialiștilor României în domeniul electric și mecanic. Fiind inspirat de Muzeul Tehnic din Munchen pe care l-a vizitat adesea în perioada studenției, Leonida înființează în 1909 primul Muzeu Tehnic din România, actualul Muzeu Tehnic „Prof. ing. Dimitrie Leonida”. Muzeul va fi donat ulterior, în 1951, statului român prin Ministerul Energiei Electrice și Industriei Electrotehnice.

Energia unui mare inventator

Împreuna cu un grup de specialiști renumiți înființează în 1913 societatea Energia, prima societate particulară românească în domeniul electrotehnic.  După mai multe fuziuni societatea va produce o gamă mare de transformatoare și aparate electrice. Remarcabil pentru România acelor ani!

În 1916 inginerul Dimitrie Leonida a fost mobilizat ca locotenent în război și are rolul de a înființa un post telegrafic fără fir la Roman. A fost printre primele stații de emisie radiotelegrafică din România.

Pornind de la asocierea cu societatea sa, în 1921 Leonida editează prima revistă despre energetica din România, „Energia”. Leonida a fost de asemenea profesor universitar la Timișoara (1924-1941) și București (1941-1945), educând mulți specialiști în domeniu. Le spunea studenților săi: „dacă vă odihniți, ruginiți”!

A ocupat multe poziții importante de conducere prin Administrația României și a contribuit la planul de electrificare a României și dezvoltare a CFR.

Pentru activitatea sa remarcabilă a fost distins cu titlul de „Laureat al Premiului de Stat” în anul 1954. A fost membru al „American Institute of Electrical Engineers“, membru al „American Association for the Advancement of Science“, membru al „Royal Society of Arts” din Londra și membru titular al „Academiei de Științe din România”.

Dimitrie Leonida încetează din viață la 14 martie 1965 și rămâne un personaj remarcabil al pionieratului științei din România. O personalitatea puternică care a pus bazele modernizării timpurii a României. Numele său patronează numeroase instituții de învățământ românesc, iar Muzeul Tehnic Dimitrie Leonida este încă un loc în care invențiile trecutului generează admirație și aprinde imaginația celor tineri.

 

Audi Service