Mașinile hibrid și emisiile CO2: 5 lucruri de știut
Masinile hibrid și emisiile de CO2

Mașinile hibrid și emisiile CO2: 5 lucruri de știut 

 

Potrivit site-ului Parlamentului European, CO2 este gazul cu efect de seră eliberat în cea mai mare cantitate în Europa. Efectul de seră contribuie la fenomenul global al schimbărilor climatice, fapt care a adus îngrijorare la nivel internațional.

 

Mai mult decât atât, mașinile particulare poluează ce mai mult, emițând 60,7% din totalul de emisii CO2 provenite din transportul european.

UE s-a mobilizat și a lansat acțiuni și obiective naționale obligatorii de reducere a emisiilor CO2, provocând și împingând industria automobilelor spre hibridizare și electrificare.

Pe lângă efectele benefice clare asupra mediului, noua eră a automobilelor promite o performanță mai bună și o reducere considerabilă a consumului de combustibil.

 

Ce trebuie să știm despre vehiculele hibrid?

1.Vehiculele hibrid au mai multe sisteme de propulsie

2.Vehicul hibrid înseamnă vehicul care are motor cu ardere internă și motor electric

3.Clasificare vehiculelor hibrid se face în mai multe moduri

4.Vehiculele plug-in hybrid au o autonomie electrică și o performanță mai mare decât cele mild hybrid

5.Frânarea regenerativă este des întâlnită la vehiculele hibrid

 

1.Vehiculele hibrid au mai multe sisteme de propulsie, spre deosebire de vehiculele convenționale (cu motor cu ardere internă), cele electrice sau cele cu pile de combustie (acestea au un singur sistem de propulsie).

2.Trebuie notat faptul că, în general, vehiculele electrice hibride pot fi propulsate fie doar de motorul cu ardere internă, fie de cel sau cele electrice, fie de toate simultan.

 

3.Vehiculele hibrid se clasifică după arhitectură și după modul de încărcare al acumulatorilor.

Clasificarea după arhitectură:

În paralel – ambele sisteme de propulsie (ex. motorul cu ardere internă și cel electric) pot acționa roțile

În serie: unul dintre sisteme produce o formă de energie utilizată de celălalt, care acționează roțile (ex. motorul cu ardere internă antrenează generatorul electric)

În serie-paralel: comutarea între paralel și serie este permisă, după nevoi.

Clasificarea după modul de încărcare al acumulatorilor:

Obișnuite (vehicule electrice parțial hibride sau mild hybrid)

Specialiștii din domeniul automobilelor afirmă că vehiculele mild hybrid sunt eficiente la viteze reduse. Vehiculele mild hybrid se potrivesc stilului de viață urban: drumuri scurte în oraș, la viteze relativ reduse.

Acumulatorii unui mild hybrid se pot încărca cu ajutorul exclusiv al propriilor sisteme, adică se utilizează sursele de energie de la bord (combustibilii). Aceste vehicule nu nu pot fi propulsate doar de motorul electric. Cu toate acestea, elementele vehiculelor electrice hibride se păstrează, cum ar fi reducerea consumului de combustibil. Comparativ cu hibridele plug-in, vehiculele mild hybrid au motoare/generatoare mai mici și acumulatori de capacitate mai mică, fapt care se observă în preț și performanță.

 

4.Vehiculele electrice hibride au o autonomie mai mare decât cele mild hybrid despre care vorbeam mai sus. Acestea fiind destinate drumurilor mai lungi și vitezelor ridicate.

Reîncărcabile (vehicule electrice hibride/plug-in hybrid)

Vorbim despre un vehicul electric hibrid cu acumulatori reîncărcabili la rețeaua electrică. Acest tip de vehicul combină caracteristicile vehiculelor hibride (motor cu ardere internă și motor electric) cu vehiculelor complet electrice (cele care acumulatori și sistem de încărcare la rețeaua de electricitate) acumulatorii se pot încărca atât de către sistemele proprii, cât și de la rețeaua electrică prin cuplarea lor la priză.

 

5.Frânarea regenerativă este des întâlnită la vehiculele hibrid. Ce înseamnă asta?

Energia creată de vehicul la frânare este salvată în baterie. Această energie poate fi apoi folosită pentru alimentarea electromotorului sau a altor componente consumatoare de electricitate (ex. aerul condiționat).

 

O alegere documentată este mereu o alegere mai bună. Așadar, o grămadă de modele hibrid te așteaptă să urci la bord!

 

 

Surse: 

Wikipedia, Frânare regenerativă, accesat la 1.10.2020

Wikipedia, Vehicul electric hibrid, accesat la 1.10.2020

Parlamentul European, Emisiile de CO2 de la autovehicule: date și cifre (infografic), accesat la 1.10.2020

Parlamentul European, Emisiile de gaze cu efect de seră pe țări și pe sectoare (infografic), accesat la 1.10.2020

Audi Service