“Iarna car și vara sanie” – pregătirea autoturismului pentru sezonul rece

O vorbă înțeleaptă din popor ne învață să ne pregătim din timp pentru iarnă. Și pentru că mașina deține un rol important în viața noastră trebuie să ne asiguram ca este pregătită să ne transporte în siguranță și confort chiar și în sezonul rece. De aceea, ne-am gândit să vă oferim câteva sfaturi practice pentru pregătirea toamnă-iarnă:

1. Este momentul să schimbați anvelopele de vară cu cele de iarnă. Compoziția specială a pneurilor de iarnă, precum și profilul lor, vor face diferența în sezonul rece. Condiția pneurilor, presiunea și echilibrul dintre roți sunt verificate de asemenea înainte de sezonul rece. Sunt elemente foarte importante pentru aderența la asfaltul rece, dar mai ales pentru comportamentul pe gheață sau zăpadă. Nu este doar o obligație legislativă, dar este mai presus de toate un element important de siguranță rutieră. De reținut încă un aspect important: pneurile schimbate sunt purtătoare de microbi, prin urmare nu este recomandat să le depozitați pe balconul apartamentului. Apelați cu încredere la serviciile tip „hotel de anvelope” ca să aveți mai mult confort pentru familia dumneavoastră. Și să nu uitați sloganul: „fără roți nu poți”!

2. Lanțurile pentru zăpadă. Un fel de prieten care se cunoaște la nevoie. Ne ajută să îmbunătățim tracțiunea pe drumurile înghețate și înzăpezite. Pe asfalt curat le demontăm ca să nu uzăm anvelopele. E important să se monteze ușor în caz de nevoie, mai ales în călătoriile lungi. În unele state este un accesoriu obligatoriu pe timp de iarna.

3. Verificați lamelele ștergătoarelor. Pare un element minor, dar ansamblul de ștergătoare face parte din sistemul de siguranța activă al unui autoturism. Pentru binele dumneavoastră se recomandă a fi schimbate semestrial sau anual. Nu folosiți ștergătoarele pe parbrizul acoperit cu gheață. Încercați să preveniți lipirea ștergătoarelor de parbrizul înghețat (ridicarea lamelelor sau un carton pus între parbriz și lamelă).

4. Utilizați lichid de parbriz special pentru temperaturile scăzute. Nu e deloc plăcut pentru nimeni să se trezească cu jetul de lichid transformat instant în gheață pe parbrizul mașinii aflate în mers.

5. Verificați antigelul. Evitați în acest fel riscul de îngheț al lichidului în instalație, un fenomen cu efecte grave pentru motor.

6. O verificare detaliată a sistemului de frânare. Este important ca frânele să acționeze corect și cu aceeași intensitate asupra roților. Este necesară o verificare pe tester-ul de frânare pentru un diagnostic detaliat.

7. Bateria – sursa de energie a vehiculului – are și ea mult de suferit pe vreme rece. Nimeni nu își dorește o baterie descărcata atunci când ai maximă nevoie de ea. Verificați bateria în service și nu uitați și de cabluri electrice pentru încărcarea la nevoie.

8. Controlul farurilor. În sezonul rece zilele sunt scurte prin urmare sistemul de iluminare este foarte important. O verificare specializată a farurilor este recomandată și se face doar în service.

9. Sistemul de încălzire, dezaburire și dezghețare trebuie să fie în condiții perfecte de funcționare. Veți scăpa astfel de multe bătăi de cap atunci când aveți nevoie urgentă de ele.

10. Uleiul de motor trebuie verificat pentru buna pornire și funcționare a motorului. Uleiul uzat, vâscos îngheață mai repede la temperaturi joase și își reduce calitățile de lubrifiere. Nu ne dorim să avem probleme de pornire atunci când trecem prin nămeți.

Acestea sunt doar câteva elemente pe care să le aveți pe lista dumneavoastră pentru pregătirea de toamnă – iarnă. Și pentru ca sunt mult mai multe aspecte de verificat în detaliu, vă recomandăm să apelați la un service autorizat în astfel de verificări. De aceea, Grupul Rădăcini vă stă la dispoziție cu servicii specializate în domeniul auto în toate locatiile sale din București, Brăila, Galați, Constanta, Brașov și Ploiești.

Apărut pe piață în 1991, Grupul Rădăcini este unul dintre principalii distribuitori de autoturisme din România. În prezent, Rădăcini Grup este unul dintre cei mai mari actori ai pieței auto din România, deținând în portofoliul sau mărci auto consacrate precum Opel, Volkswagen, Audi, Peugeot, Mazda, Suzuki, Honda, Citroen și Cadillac.

Audi Service