Primul autovehicul cu profil aerodinamic din lume.

Despre Aurel Persu

Aurel Persu s-a născut pe 26 decembrie 1890. Persu a fost un inginer mecanic roman, constructorul primului autovehicul cu profil aerodinamic din lume.

A urmat Scoala Superioara Tehnica din Berlin-Charlottenburg, fiind șef de promoție in 1913. In 1914 este premiat de Ministerul Instructiunii Publice din Germania pentru un studiu privind vibrațiile unei bare în spațiul cosmic.

Din 1914 devine Conferentiar Onorific la Institutul Electrotehnic din Bucuresti. În anii 20 sustine prelegeri despre tehnica automobilelor și la Școala Politehnica Bucuresti.

Timp de doi ani, intre 1938 și 1940 devine directorul general al IAR Brașov, iar după terminarea celui de-al Doilea Război Mondial este profesor de Mecanica la Institutul Politehnic Bucuresti.

 

Primul automobil aerodinamic din lume

Persu a construit primul automobil aerodinamic din lume și avem privilegiul de a-l admira și astazi la Muzeul National Tehnic „Dimitrie Leonida” din Bucuresti. Brevetul pentru inventia sa a fost înregistrat la 14 noiembrie 1922 și validat cu nr. 402683 din 19 septembrie 1923 în Germania și apoi pe 8 noiembrie 1927 în SUA.

Brevet Persu

https://patents.google.com/

Studiind natura și experimentand mecanica a ajuns la concluzia ca forma perfectă pentru un vehicul ar fi cea a unei picaturi de apa. A construit astfel, din bugetul propriu automobilul visat în perioada 1922-1924. El a ajuns la coeficienti aerodinamici de 0,22, un scor invidiat și de designerii auto contemporani.

aurel persu

Mașina a fost asamblata și rula cu o viteza maxima de 80 km/h. Caroseria avea tabla de aluminiu pentru a avea o greutate mai mica si un consum mai mic (5 l/100km). Autovehiculul avea un ecartament redus al puntii din spate tocmai pentru a obtine forma sa deosebita. Persu a adus automobilul în Romania, parcurgand cu el un total de 120.000 km. În anul 1969, Persu a donat automobilul în stare de funcționare Muzeului Național Tehnic „Dimitrie Leonida”. Deși în prezent nu mai funcționează, automobilul lui Persu poate fi admirat în continuare în muzeu.

Inventia sa a stârnit interesul marilor producători precum Ford și General Motors, dar negocierile pentru brevetul sau nu s-au finalizat.

Persu încetează din viața pe data de 5 mai 1977, iar informațiile despre existența acestui inventator si despre realizarile sale au fost din păcate trecute în umbra de regimul din acea perioada.

Meritele sale sunt însă recunoscute la nivel internațional. Un inventator vizionar care și-a împlinit visul și care a deschis porțile imaginatiei în ceea ce înseamnă design-ul auto contemporan.

Aurel Persu

Multumita arhivei de filme TVR, il putem vedea aici pe inginerul Persu, povestind despre inventia sa.

Surse:

sursa imaginii cover: autoevolution.com

Aurel Persu

Video: Arhiva TVR

https://patents.google.com/

Audi Service